Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.

Introtrainingen

Kom langs bij de introtrainingen van Kronos

meer verberg

kronos nieuws

September: introductiemaand bij Kronos

| Willem Bosch

Ben jij een echte atletiekfanaat, of lijkt je het een keer leuk om uit te proberen? Kom dan naar de intromaand van D.A.V. Kronos! Wat houdt het in? Kronos biedt gedurende de maand gratis trainingen aan op de reguliere trainingstijden. Hiervoor is dus geen registratie nodig. Als je een keer vrijblijvend mee wil trainen, kun je dus gewoon aansluiten bij de reguliere trainingen. Hieronder zie je een overzicht welke trainingen wanneer aangeboden worden:

 • Maandag 18:00 - 19:30 uur Hardlopen, Sprint en Lange sprint
 • Dinsdag 18:00 - 19:30 uur Duurloop en Meerkamp
 • Woensdag 18:00 - 19:30 uur Circuittraining
 • Donderdag 18:00 - 19:30 uur Hardlopen, Meerkamp en Lange sprint

Voor meer informatie over deze trainingen verwijs ik je graag terug naar het linkje ''trainingstijden'' onder het kopje ''trainingen'' op deze website.

LET OP: Vanwege de Biermijl en de Kronoletics zullen de circuittrainingen van 14 en 21 september niet doorgaan

LET OP: Donderdag 8 september zal de training om 18:00 in het FBK Stadion zijn. Een fietsgroep zal om 17:40 vanaf bushalte "De Broeierd" vertrekken.

Daarnaast organiseert Kronos een aantal sociale activiteiten die ook voor iedereen toegankelijk zijn.

 • 07-09-2022 18:00 Bounce Valley en Pizza night (Een uur lang springen bij Bounce Valley met heerlijke pizza's naderhand)
 • 14-09-2022 19:00 Biermijl (Wedstrijd waar wordt gerend en bier gedronken wordt)
 • 21-09-2022 18:00 Kronoletics (Meerkamp met ludieke onderdelen)
 • 28-09-2022 20:00 Go Glitter in Green party in the VestingBar (Eindfeest van de Kronos introductieperiode)

Lijkt jou een van deze activiteiten leuk? Schrijf je er dan voor in met de volgende link: Klik hier

Winst in Winderig Wageningen

| Roy van Zijl

Met de zomervakantie in het vooruitzicht reisde een groep Kronauten af naar het midden des lands voor het laatste NSK van het collegejaar: het NSK Baan op de blauwe baan van Wageningen. Zij keerden afgeladen vol met medailles, PR's en mooie verhalen terug, de energieniveaus waren echter ver te zoeken na twee dagen hard gaan in de winderige omstandigheden.

Vechten tegen moeder natuur en de verzuring

Niet alleen op de fiets heb je altijd wind tegen in Nederland, ook op de sprintbanen in Wageningen krijg je vaak een verfrissend briesje in je gezicht. Dat leek Roy niet te deren, hij liep een PR op de 110 m horden en sleepte daarmee het brons naar huis. Michelle hoefde niet voluit te gaan om het goud en de Nederlandse studententitel veilig te stellen op de 100 m horden. Ook liep zij eenvoudig naar de finale op de 100 m zonder hordes, welke ze uiteindelijk niet startte omdat haar 8 onderdelen toch iets veel van het goede was. Daan en Gabriel hadden iets meer moeite met de wind maar liepen alsnog degelijke tijden op hun 100 meter. Nieuwbakken kandi-voorzitter Willem bewees maar eens dat een dagje dierentuin de ideale voorbereiding is op een wedstrijd en schudde een dik PR op de 800 meter uit zijn mouw.

Vliegen voor gevorderden

Ook bij het polsstokhoogspringen stond de flinke woei aardig in de weg, toch wist Isabelle in haar eerste officiële polsstokwedstrijd een zeer degelijk 1.90 m neer te zetten, waarmee zij net te kort kwam voor het brons! Helaas kwam haar wedstrijd wat vroeger ten einde door een aanvaring met de lat, die graag wat meer fysieke aandacht wilde dan dat hij kreeg. Een baantje daarnaast waren de mannen begonnen aan het verspringen. Daan wist wederom net niet die magische grens van de 5 meter te verbreken. Tim haalde deze net wel maar was door zijn zware werk als fulltime jurylid net niet in staat zijn PR te benaderen. Roy kreeg dit wel voor elkaar, hij vloog naar zowel 6.98 als 6.99 m, ook direct een nieuw clubrecord en goed voor het brons! Michelle bleef ook net 1 centimeter steken, ditmaal onder haar PR gezet met haar vorige afzetbeen. Ook Maartje kon helaas haar eigen record niet verbreken.

Met het toevoegen van 2 extra sprongen werden de resultaten helaas niet veel beter voor de Kronautjes die zich aan het hinkstapspringen hadden gewaagd. Roy sleepte ondanks een flinke off-day alsnog de Nederlandse studententitel in de wacht. Isabelle zette een constante reeks neer maar kon haar eigen record helaas niet benaderen. Tim had nog een ander gaatje in zijn juryschema gevonden waarin een hoogspringwedstrijd paste, hierin haalde hij ook helaas geen verbetering. Hij kwam zelf tot de conclusie dat trainen best wel eens nuttig kon zijn voor de volgende keer. Michelle had zeker geen extra training nodig nadat zij het clubrecord evenaarde met een prachtige sprong over 1.70 m, waarmee zij ook direct haar tweede titel van het weekend pakte!

Het betere gooi- en smijtwerk

Een overgroot deel van de Kronauten kwam naar Wageningen om hun armen aan het werk te zetten en kogels, schijven en speren zo ver mogelijk van zich af te smijten. Tentamenstress en broodjes kroket werken hiervoor natuurlijk als perfecte brandstof. Bij het kogelstoten voor de vrouwen wist Marjolein het zilver te winnen met een nieuw PR! Michelle, Isabelle en Maartje kwamen in de buurt van hun PR's maar konden ze net niet evenaren. Bij de mannen wist Roy ook zijn PR te verbeteren, wat hem de zo bekende 4e plaats opleverde. Omdat deze afstanden nog niet genoeg waren voor onze veeleisende atleten besloot een deel van hen om hun kogels te voorzien van een ijzerdraadje en handvat om zodoende de ijzeren ballen verder weg te kunnen krijgen. Bij de vrouwen wist Marjolein wederom een dik PR te slingeren en zelfs de finale te halen in haar 2e wedstrijd ooit op het onderdeel. Maartje slingerde voor de eerste keer in wedstrijdverband en wist een mooie afstand neer te zetten. Isabelle wist haar net te verslaan. Merel haalde ook nog een PR op het slingeren, met nog een hele stapel potentie om dit verder te krijgen! Bij de mannen stond alleen Thijs aan de start, hij wierp een degelijke wedstrijd maar ook hier was ruimte voor verbetering.

Dit gold ook voor zijn discuswerpen, met een vervelende meewind werden de discussen niet lekker geraakt wat leidde tot een tegenvallend resultaat voor Thijs. Roy wist zoals gebruikelijk op wonderbaarlijke wijze de discus een slinger te geven naar iets boven de 30 m. Ivo wierp in zijn enige onderdeel van het weekend (meneer wilde ook eens een rustig weekendje) een dik PR en kwam heel close bij de magische 25 m. Daan kreeg het zelfs voor elkaar om zijn PR te evenaren tot op de cm precies! Rick zag zijn discus helaas 3 keer in het net belanden waardoor hij met een NM naar huis ging. Bij de vrouwen stond alleen Merel aan de start met een degelijk resultaat tot gevolg. Aan de overkant van het veld wist Daan voor het eerst zijn speer voorbij de 30 m te laten landen! Maartje had nog een paar extra pogingen nodig om haar stijgende lijn voort te zetten en zodoende haar PR te benaderen, dit zat er helaas niet in. Werpspecialist Marjolein wierp bijna haar PR, wat goed was voor een bronzen plak! Michelle verbaasde vriend en vijand door de speer te laten landen na 38.45 m, goed voor het zilver!

Pasta alla Vento en iets met trekkers

Zoals het een NSK behoort werd de eerste dag afgesloten met een ludieke activiteit. Namens Kronos nam team Appie deel aan het trekkerbandflippen. Ivo, Daan, Michelle en Roy - allen gekleed in AH merch - kwamen akelig dicht bij de overwinning. Hun 38.76 s was uiteindelijk goed voor het brons, het goud misten zij op 0.2 seconden en een slipper van Ivo. Naderhand werden er twee lekkere pasta's geserveerd die de Kronautjes zich goed lieten smaken, mits deze niet van hun bord waaiden. De avond werd afgesloten met een feest in boerenthema, maar wat daar allemaal is gebeurd is voor de veiligheid van alle betrokkenen beter om even achter te houden. Want is het nu brassen, bruikleen of diefstal?

Uitgeput konden de Kronautjes hun weg naar huis inzetten, terugkijkend op een prachtig weekend dat zeker voor herhaling vatbaar is. Het volgende NSK hopen we jullie weer allemaal te zien; 17 september in Delft voor het NSK Teams.

Wij gaan shinen op de pro/de!!

| Willem Bosch

Beste lezers op de prachtige Kronos website, daar ben ik weer. Nu met het ietwat minder ambitieuze wedstrijdverslag echter. Dit kan tevens als evaluatie gezien worden van het artikel dat zondagochtend omstreeks 11:00 amper na de start van de wedstrijd op dit platform verscheen. Maar wees niet getreurd, want er zullen veel meer aspecten besproken worden dan slechts resultaten. Want daar gaan tot slot van rekening de competities om: een dag sportief vertier met het allerleukste gezelschap. Eerst maar eens een sfeerverslagje.

Het was een rustige ochtend zonder in het ''als er geen boeren protesteren’’ vredige Harderwijk. Het zonnetje lachte en er hing een gekke doch aangename geur in de lucht. De geur van 2 deelnemende Kronos teams bij de promotie- degradatie wedstrijd van september dit jaar. Maar die geur was slechts een teken van wat er te komen stond. Want gedurende de dag, hing er wel meer in de lucht dan alleen de geur van promotie. Zo af en toe vonden de weergoden het nodig om een stortbuitje over de baan van Athlos te sturen. Die buitjes werden afgewisseld met felle zon, wat een stevig magische verdampende baan opleverde. Deze cyclus herhaalde zich in totaal zo’n drie keer. Deze taferelen zorgde voor unieke omstandigheden. In de zon werd er stevig ingesmeerd, op Roskamps campingstoeltjes gezeten en overheerlijke hotdogs verorberd. Maar alles veranderde, toen de water natie aanviel. Nog voordat de regen volledig doorzette, vond er dankzij uitvoerend commandant Maartje een immense evacuatie plaats van de begeerde spulletjes naar het droge binnen. Eenmaal binnen, werd er met smart en een beetje sadisme gekeken naar alle mensen die de bui minder aan zagen komen en met een natte onderbroek thuis gingen komen. Aan de sfeer veranderde daarentegen weinig. De campingstoeltjes van Thijs werden ingewisseld voor kantinetafeltjes en de barshift kon hun hotdog productie dankzij ons op hetzelfde niveau doorzetten. Er moesten daarna namelijk nog kogels gestoten en geslingerd worden. Eenmaal droog, werd er weer fanatiek aangemoedigd langs de baan, Formule 1 gekeken en weer geschuild voor de volgende bui. Aan het eind van de dag werd de tussenstand bij de mannen nauwlettend in de gaten gehouden en de longen uit het lijf geschreeuwd voor hun 4x400 meter estafette. Voor de vrouwen was het iets minder spannend, maar ook zij hebben bij hun estafette kunnen genieten van een ambachtelijke schreeuwsymfonie. Nadat de keeltjes weer uitgerust waren, gratis appelkoeken werden meegenomen en met vertraging van de touretappe eindelijk de groepsfoto werd gemaakt, was het weer tijd om naar huis te gaan. Wat nou het plan van het avondeten was, is tot op de dag van vandaag nog een raadsel. Één ding is zeker, onze dag in Harderwijk was 110% geslaagd.

Dan aangekomen op het deel van het artikel waar ik persoonlijk het meest naar uit heb gekeken gedurende de wedstrijd. Namelijk de juist geprognosticeerde uitslagen (gebaseerd op het eerdere artikel). En inderdaad, dat zijn er niet veel. Een trend in de voorspellingen was het ridicuul hoge aantal voorspelde PR’s. Dit bleek echter ook terecht, want in totaal hebben onze Kronauten 17 (!) PR’s binnen gehengeld. Een aantal waar we alsnog ontzettend trots op mogen zijn. Meer uitslag specifiek, is alleen de 1,65 meter sprong van Michelle bij het hoogspringen correct voorspeld. Een eervolle vermelding is de 52,67 van Tim van der Kooi op de 400 meter, waar 5 honderdsten van een seconde naast is voorspeld. Wat nog knapper is, is de tijd van Thijs Baalbergen op dezelfde afstand. Hij wist namelijk sneller te lopen dan de voorspelde tijd. Een duizelingwekkende 54,77 was het resultaat.

Veel belangrijker dan een vergelijking met domme voorspellingen, zijn de daadwerkelijke prestaties van de atleten die er zondag geleverd zijn. De hoogtepunten zullen daarom nog een keer benoemd worden. Anne bewees veel meer in haar mars te hebben dan alleen langere afstanden. Bij haar debuut op de 100 meter wist ze ondanks een meer dan beroerde start 14,62 te lopen. Merel Lasschuijt slingerde haar kogel meer dan een meter verder dan haar PR. En Samantha bewees op de estafette van onschatbare waarde te zijn. De afstand tot haar directe tegenstandster werd namelijk volledig gedicht. We konden kennis maken met de startskills van Daan op de 100 meter. Tegen de specialisten wist hij snel een meter te winnen op reactietijd. Deze skills kwamen goed van pas op de start van zijn estafette. Basile wist op zijn 800 meter na een titanenstrijd kop over kop zijn directe tegenstander op techniek en race instinct te vernietigen. Thijs van Aalten liep zijn snelste 800 meter in 5 jaar, wat ook een pluim verdient. Ten slotte mogen de prestaties van Nart niet onopgemerkt gebleven worden. Ondanks hij zelf niet geheel tevreden was (zoals te lezen op zijn Strava), bleef hij op de 5 kilometer in niet zijn beste vorm rond de 10 seconden boven zijn PR en wist hij zijn tegenstander op de 4x4 nog in te halen. Voor de rest van de uitslagen van onze Kronauten verwijs ik je vriendelijk naar atletiek.nu.

Dan nog een speciale S.O. naar de atleten die ik in de haast van mijn 800 start vergeten was te vermelden in het eerste artikel. De eerste gaat naar Dunya die aanvankelijk een beetje lullig aan het eind van het artikel werd geplakt, maar alsnog haar 1500 keurig ''op schema'' naar een PR wist te lopen. Samantha heeft op haar individuele 400 meter zeer degelijk een 1:04 gelopen en nog belangrijker, haar hamstring in leven gelaten! Gabriel heeft op zijn sprintnummers weer een gestage lijn van voortgang laten zien, door op zowel de 100 meter als de 200 meter sneller te lopen dan in Gendringen. Ook Marnick mag niet vergeten worden. Hij heeft naast fantastische jury werkzaamheden zijn kogel naar een PR van 26,28 geslingerd. Dat vormt een mooie brug naar de rest van de Kronos juryleden die geholpen hebben: Jullie zijn toppers!

Om het artikel af te ronden wil ik iedereen die aanwezig was op de wedstrijd, bedanken voor hun fysieke en mentale steun. Ook onze gele vrienden uit Utrecht wil ik bij deze bedanken voor hun 2 nulscores. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de mannen landelijk 8e zijn geëindigd. De vrouwen hebben het nog beter gedaan en eindigden op de eerste plaats! Dit betekent dat we weer met een dubbele delegatie aan de start zullen verschijnen op de promotie/degradatie wedstrijd van september dit jaar. Ook de tweede teams mogen niet onopgemerkt gebleven worden. Dankzij hen waren de eerste teams in staat te presteren wat er nu neergezet is. Vooralsnog is de locatie nog onbekend, maar ook deze locatie zal gekanteld worden. Op naar de 2e divisie!

Willem Bosch

HARDERWIJK GEKANTELD DOOR OP HOL GESLAGEN KRONAUTEN

| Willem Bosch

"Een abstract meester werk van Willem Bosch" Het was een zonnige zondagochtend in het mooie Enschede. Met de hoop dat er met veel Kronauten naar Harderwijk gereisd zou worden, stapten Willem en Marjolein met z’n tweetjes in. Met een verdubbelde aanvoer Kronauten in Zwolle werd de reis voortgezet naar het ‘’vooral door het Dolfinarium’’ bekende Harderwijk. Of voor degenen die dat niet kennen, tegenover Walibi.

Wat er voor de rest volgt, kan beschouwd worden als een ambitieuze prognose. Desalniettemin, begonnen de mannen vanochtend aan hun oh zo belangrijke laatste kans op plaatsing voor de promotie- degradatiewedstrijd met Roy aan de start van de 110 horden. Hij zette hier een keurige 16,24 seconden neer, wat de start van een succesvolle wedstrijd betekende. Dit vormde meteen een motivatieboost voor Wouter die zijn PR met verspringen met maar liefst 36 centimeter wist te verbeteren.

Bij de vrouwen, die deze dag aangrepen als uitzwaaiwedstrijd voor de pro/de, begon het puntenaantal te lopen met de 24 meter verre slinger van Merel. Waar Michelle haar PR van 1,69 niet wilde verbreken en het bij een bescheiden 1,65 meter hield. Andere Merel, liet maar weer eens zien dat al die meerkampen goed zijn voor het hordenlopen en haalde een PR van 14,96. Om het tot nu toe gigantisch succesvolle competitieseizoen voor de vrouwen te completeren, haalde wedstrijdsecretaris Maartje eindelijk de 4,5 meter op het verspringen. Isabelle bewees haar werptalent en slingerde haar kogel naar 28 meter.

Iets minder rooskleurig was de 800 meter van de auteur van het artikel dat je nu leest, die nogmaals zijn voorlopige kegelcup zege kleur bijzette, door op de laatste 50 meter hard tegen de vlakte te gaan. Eeuwig jurylid Basile, die eens een keer meeliep, kon hier van profiteren en de punten voor het tweede mannenteam veilig stellen met een keurige tijd van 2 minuut 19. Voor het eerste team liep Thijs ‘’is hij eigenlijk niet lid bij Ciko’’ van Aalten precies onder de 2 minuten te lopen met een tijd van 1:59,98. En Tim van der Kooi bewees nogmaals #1 Kronos sprinter te zijn door een halve minuut van zijn beste prestatie ooit af te snoepen, alsmede een eerste stap richting de heilige 8e plaats in de tussenstand te zetten. Ook bij de vrouwen kan er teruggekeken worden op een succesvol tijdsslot loopnummers, met team M met Michelle die wederom een progressie in haar sprintnummers liet zien en net onder de 13 seconden dipte. Op de 400 meter zette Merel W de tegenstand weer op een metertje of 40 en hengelde het gebruikelijke puntenaantal van 1000 binnen. Over de 400 meter gesproken, Jelmer en Tim vochten het ‘’lange sprint’’ duel uit, waarbij Tim toch met een aantal honderdsten Jelmer eruit liep. Met tijden van 52,67 om 52,72. In het tweede team wist Thijs Baalbergen zijn wedstrijdrentree op te kleuren met een mooie 55,32.

Bij het volgende blok met technische onderdelen bewezen onze Kronauten weer veelzijdig te kunnen zijn. Zoals verwacht won Thijs Roskamp het kogelslingeren met 4 vingers in de neus. Kort daarachter volgden Ivo en Rick die beiden precies 34 meter wierpen. Het hoogspringen voor de mannen werd gekleurd door Jelmer die eindelijk eens de 1 meter 80 wist te halen. Allrounder Marjolein probeerde vandaag beide kogelonderdelen en dat resulteerde zoals verwacht in beide onderdelen een persoonlijk record. Waarbij ze haar 4 kilo kogel precies 3x zo ver slingerde als dat ze stootte. Over kogels gesproken, Thijs zette het motto ‘’harder stoten, langer volhouden’’ voort door progressief zijn kogel verder te stoten en te eindigen op een afstand van 14,63. Ten slotte haalde Ivo een PR van 1,60 op het hoogspringen. Wie had dat gedacht na die 1,45 in Groningen van een paar weken terug?!!

Als laatste nog een terugblik op de laatste looponderdelen. De positieve trend van de wedstrijd werd volledig waargemaakt. Want alle atleten haalden zoals verwacht een PR op hun 200, 1500 en 5000 meters. De estafettes werden grandioos afgesloten met louter overwinningen en hoge ereplaatsen. Op het moment van schrijven heeft de auteur toch wel wat haast om zijn 800 meter warming up te beginnen. Daarom een ietwat afgeraffelde slotfase van dit artikel. Wellicht zien jullie mij terug met vast wedstrijdblog. Wie weet? Een ding is zeker: Kronos wordt wereldkampioen!!!!

Oh ja trouwens, Dunya liep onder de 5 op de 1500.

Edit van de uitvoerend redacteur Ivo Stapel: - Waar DJ Dino Daan Gestel niet is genoemd in deze voorspelling, voorspel ik persoonlijk dat Daan een pitcheradt zal trekken. - Deze voorspellingen van de heer Willem Bosch kunnen niet als juridisch advies beschouwd worden. Neem hiervoor contact op met de juridisch medewerker. - Onder voorbehoud is deze voorspelling goedgekeurd. Mocht de einduitslag iets afwijken van deze voorspelling kunnen de klachten opgenomen worden met de heer Willem "Big Daddy" Bosch.

Kronos boven in Groningen

| Roy van Zijl

Jullie zijn vast allen bekend met het gezegde: 'Er gaat niets boven Groningen'. Tijdens het NSK Meerkamp bewezen onze Kronauten maar eens te meer dat er ook niets boven Kronos gaat. Roy en Michelle pakten de Nederlandse studententitel op de tien- en zevenkamp, Merel W het zilver op diezelfde zevenkamp en Nart het brons op de loopmeerkamp. Een uitgebreid verslag vanuit het zonnige hoge Noorden:

Matadoren op de tienkamp

Stipt om 11 uur op de zaterdagochtend stonden de eerste Kronauten aan de start van hun tienkampavontuur. Ondanks een wat zware nacht hieraan voorafgaand voor een enkeling waren zij allen fris en fruitig. De jury was dit echter nog niet waardoor de start wat werd verlaat nadat er iemand eindelijk een werkende printer had gevonden. Op de rood met witte stippen versierde baan - gekke vorm van kunst - snelden de heren naar de finish van misschien wel het simpelste onderdeel wat hen de komende 36 uur te wachten zou staan: de 100 meter sprint. Roy pakte de zege in een zeer nette 11.72, goed voor 707 punten. Willem zette de klok stil op 13.56, Ivo op 13.92, Rick op 14.32 en Koen liep een 14.52. Daarmee hebben we direct onze Kronos-matadoren voorgesteld. Dan nog een simpele uitleg van de tien- (en zeven-)kamp; iedere prestatie op een onderdeel vertaalt zich naar een aantal punten, wie over 10 (of 7) onderdelen de meeste punten verzameld wint.

Bij het verspringen wist Roy een nieuw persoonlijk en clubrecord te springen met een afstand van 6.86 meter! Hierbij bezorgde hij ook fotograaf van dienst Lars (vooral even alle foto's bekijken; een aanrader!) een zeer aangename zanddouche. Onder toeziend oog van jurylid Basile haalden ook de andere Kronauten mooie prestaties in de zandbak. Onze heren mochten vervolgens rustig aan doen en de armen aan het werk zetten tijdens het kogelstoten. In een erg spannende interne strijd pakte Ivo net de winst over Willem, dat ligt dan toch aan die intimidatie-trainingen van de laatste tijd. Bij het hoogspringen liet Koen zien uit welk hout hij gesneden was door de interne Kronosstrijd te winnen met een hoogte van 1.66 meter. Als afsluiting van dag 1 mochten de Kronauten zich vermaken met een enkel rondje atletiekbaan; de 400 meter. Moegestreden konden onze mannen terugkijken op een uitstekende 1e dag met een aantal mooie PR's en prestaties.

Zeer vroeg op de zondagochtend (na voor sommigen weer een korte nacht maar daar lezen jullie verderop meer over) mochten de mannen zich opmaken voor de angstgegner van de tienkamp: de 110 meter horden. De 1.07 m hoge scherprechters bedoeld om het kaf van het koren te scheiden zijn al een hel als je jezelf goed voelt, laat staan als onderdeel numero 6 met het melkzuur nog vol aanwezig in de benen. Ivo en Rick besloten om zichzelf te sparen voor de overige 4 nummers en zodoende dit onderdeel te laten schieten. Roy, Koen en Willem baanden zich een weg door de tegenwind naar mooie tijden, voor Roy zelfs een PR. Gelukkig konden de tienkampers zich daarna weer opladen tijdens het discuswerpen. Onder toeziend oog van coach Thijs werden op de mooiste manieren schijven het veld in gesmeten. Vooral Willem hield het goed spannend door zijn eerste twee worpen ongeldig verklaard te zien worden.

Wat volgde was een goede 4.5 uur aan polsstok(schijnt)hoog(te moeten zijn)springen waarin onze Kronauten het vooral heel erg aan de stok kregen met zichzelf. Helaas wisten Koen, Ivo en Rick de aanvangshoogte niet te halen. Willem kon zijn mooie prestatie van de competitie ook net niet evenaren. Roy steeg letterlijk boven zichzelf uit door de magische 3 meter barrière te halen. Wat volgde was het speerwerpen onder leiding van de meest capabele jury die er ooit bestond omdat deze bijna volledig door Kronauten gevuld was. Roy, Ivo en Willem wisten alle 3 hun PR aan te scherpen op dit een na laatste onderdeel.

Tot slot mochten onze matadoren zich rap over het tartan spoeden tijdens de helse afsluitende 1500 meter. Met de gedachte aan pizza in het vooruitzicht plus de eeuwige roem van het voltooien van de tienkamp wisten zij zich allemaal over de finish te hijsen. Rick sloot zijn eerste tienkamp af met een totaal van 1815 punten en een 25e plaats. Ivo haalde 2328 punten voor plek 24. Koen scoorde 2573 punten en pakte daarmee plek 21. Willem troefde hem net af met 3229 punten en een 18e plek. Roy behaalde 5651 punten over de tien onderdelen, wat hem een mooie tweede plaats op de tienkamp opleverde, met 11 punten achterstand. Echter door de - in dit geval bijzonder gunstige - regeling dat voor de uitslag van het NSK het slechtste onderdeel per persoon niet mee telde kreeg hij alsnog het goud omgehangen!

Titanenstrijd op de zevenkamp

De Kronos vrouwen hadden een eer hoog te houden nadat zij het volledige podium bij de vorige editie van dit NSK groen lieten kleuren. Met een van deze vrouwen helaas aan de zijlijn werd het een lastige klus om deze mooie prestatie te evenaren. Niettemin gingen Michelle, Merel W, Maartje en Isabelle vol goede moed hun meerkamp in. Beginnende met die vermaledijde horden; tien stuks van 83.8 cm hoog, verspreid over 100 meter. Merel en Michelle maakte er een spannende strijd van waarin Michelle net de overhand had en met een PR van 15.33 seconden de winst pakte. Zij wist even later bij het hoogspringen vriend en vijand te verbazen door niet 1, niet 2, maar zelfs 3 keer haar persoonlijk record te verbeteren van 1.60 m naar 1.69 meter!

Tijdens het kogelstoten liet Isabelle zien goed in vorm te zijn door naast haar eerder gelopen PR op de horden, ook hier haar persoonlijk record te verbeteren! Maartje kwam helaas net niet aan haar afstand van vorig jaar. Vervolgens was het tijd voor de 200 meter, het afsluitende onderdeel van de eerste dag. Merel W bewees haar talent op deze lange sprint afstanden en snelde naar de winst in een mooie 26.72. Michelle pakte haar 3e PR van de dag met een 27.47 en ook Isabelle pakte haar 3e PR met 30.56 seconden. Maartje bleef helaas net 14 honderdste boven de 30 seconden.

Dag 2 van de zevenkamp begon traditioneel met het verspringen, minder traditioneel begon deze ook al om 10 uur 's ochtends, iets dat minder bevorderlijk was voor de prestaties. Alle Kronauten wisten hier degelijke prestaties neer te zetten, helaas werden er geen PR's gehaald. Dit was echter anders bij het een-na-laatste onderdeel; het speerwerpen. Michelle wist hier een dik PR te gooien met 36.54 meter. Merel bleef hier niet ver achter met een keurige 34 meter precies. Dit alles zette een onderling Kronos-duel op als geen ander. Het gat tussen Merel (op dat moment plek 2 in het klassement) en Michelle mocht op de afsluitende 800 meter niet groter zijn dan 15 seconden. De spanning was om te snijden, tot trillende handjes aan toe.

Op deze afsluitende 800 meter was het Merel die haar zinnen had gezet op deze 15 seconden, waarvan ze er al 10 pakte op de eerste ronde! Na luid toejuichen van alle aanwezige Kronauten finishte zij in een zeer nette 2:21,57, haar 2e tijd ooit. Michelle vocht voor haar leven en finishte in 2:35,83, opnieuw een PR en precies binnen de tijd die zij moest lopen om de titel te bemachtigen! Zij sloot haar meerkamp af met 4752 punten, Merel eindigde op plek 2 met 4659 punten. Als een paal boven water stond dat de Kronos vrouwen boven alles en iedereen uitstegen, gezien plek 3 op het podium 'slechts' 3753 punten haalde. Ook Maartje sleepte zich over de finish in een nieuw PR van 3:01,67 waardoor zij in totaal 2648 punten haalde, goed voor plek 10. Isabelle moest helaas de strijd staken op de 800 meter maar finishte uiteindelijk haar zevenkamp met 1953 punten op plek 23.

Bikkelen op de loopmeerkampen

Tijdens dit NSK stonden er ook een loopmeerkamp voor de mannen en vrouwen op het programma. Deze vijfkamp bestond uit een 100 m, een 800 m en een 5000 m op dag 1 en een 400 m en 1500 m op dag 2. Bij de mannen verschenen Tim vdK en Nart aan de start, bij de vrouwen representeerden Anne, Anna en Dunya het Kronosgroen. Deze loopmeerkamp was anders opgezet qua klassement, in de zin dat de nummer 1 bij een onderdeel 100 punten ontving ongeacht de tijd, de nummer 2 95 enzovoorts. Boemelraces en tactieken konden dus uit de kast getrokken worden hier!

Tim besloot direct zijn sprinttalent te laten zien door de 100 meter met overmacht te winnen in een tijd van 11.87. Ook Nart liep een nette 12.60. Anne had helaas teveel last om alle onderdelen te doen en besloot zich te sparen voor alleen de 5000 meter. Anna en Dunya begonnen hun meerkamp met een flinke tegenwind en tijden van 15.87 en 16.34 seconden. Op de aansluitende 800 meter liepen zij ook weer sterke tijden. Bij de mannen liepen zowel Nart als Tim erg sterk wat zorgde voor mooie tijden en veel punten! Tijdens de 5000 meter zagen we Anne haar entree maken, helaas is haar uitslag niet terug te vinden maar het zag er goed uit! Ook Dunya en Anna wisten zich op een mooi strak tempo door de 12.5 rondes heen te werken. Dit gold ook voor Tim en met name Nart, die beiden een keurige eindsprint er uit gooiden voor mooie tijden.

Op de tweede dag werkten de mannen zich met heel mooie tijden, zelfs een PR voor beiden, door de 400 meter heen! Helaas was Dunya uitgevallen bij de vrouwen, waardoor het aan Anna was om de Kronos eer hoog te houden en dat deed ze met stijl! Op de afsluitende 1500 meter wist zij net haar concurrente er uit te dippen waardoor ze uiteindelijk een mooie 5e plaats overhield aan haar debuutwedstrijd! Bij de mannen werd het heel spannend voor het podium. Nart wist precies zijn direct concurrent er in de eindsprint uit te sprinten, maar dit was net niet genoeg voor het zilver. Hij mag toch zeer trots zijn op het brons dat hij meenam naar Enschede. Tim pakte de altijd vervelende 4e plek maar liet zien zich als sprinter goed te kunnen mengen in dit lopersgeweld.

Gezelligheid boven alles

Naast al deze prachtige prestaties was het natuurlijk vooral ook een leuk weekend voor alle aanwezige Kronauten. Merel L, Thijs en Marnick waagden zich nog aan het discuswerpen in bijzonder lastige omstandigheden, waarna Merel ook nog eens een nieuw PR liep op de altijd zware 800 meter. Ook jullie allemaal zeer nette prestaties!

Sommige Kronauten waren al op vrijdag aangekomen om Groningen stad eens te verkennen, met wisselende resultaten die op zaterdag nog merkbaar waren. Op diezelfde zaterdag werd de wedstrijd afgesloten met een lekkere (of toch pittige) curry alvorens de Kronauten hun feeststemming aanslingerden voor een traditioneel NSK feestje. Dit kon uiteraard niet zonder het plaatsvinden van het ludieke NK Vlalikken, een evenement waar je bij moet zijn geweest om het te begrijpen. Bekijk vooral de foto's die Lars er van heeft gemaakt, maar doe dit niet tijdens het eten. Na een geslaagde avond was het dan toch tijd om jezelf zo goed als dat kon op te laden voor die altijd zware dag 2.

Het mooiste van het doen van een meerkamp is de voldoening wanneer je hem voltooid hebt. Ben je pas een atleet als je een tien- of zevenkamp hebt voltooid? Zij die het gedaan hebben zeggen van wel, maar daar is uiteraard ruimte voor discussie over. Feit blijft dat het afronden van een meerkamp een prestatie op zich is die beloond moet worden, en dat werd zeker goed gedaan door toedoen van een heel grote stapel pizza's voor weinig geld. Nadat deze opgepeuzeld waren konden de Kronautjes moe en tevreden weer terug afreizen naar het ineens zuidelijke Enschede. Een prachtig weekend met meer dan prachtige prestaties komt hiermee ten eind en volgend jaar gaan we er weer net zo'n feest van maken met zijn allen!

Competitie #2

| Ivo Stapel

Heb jij wel eens gehoord van Gendringen? Wij ook niet. Totdat plots de 2e competitiewedstrijd van het seizoen 2022 werd georganiseerd door de vooralsnog onbekende club Atletico '73. Met de olympische delegatie der D.A.V. Kronos begeven wij ons rond zonsopkomst met de auto of de burgerrups richting de achterhoek. Na een lange reis verschenen de eerste atleten voor hun onderdeel.

De competitie startte met een 800 meter voor de vrouwen. Isis startte in de eerste serie en rende daar haar debuut op de 800. Hier liep ze op hoge snelheid naar de finish en werd op 0,08 seconden 2e in haar serie. Later startte Merel L haar serie en wist na een indrukwekkende eindsprint te finishen met een snoekduik waar Jasper Cillessen jaloers op zou zijn. Na een kort tripje naar de EHBO heeft ze alsnog een mooie 521 punten binnengekopt.

Tion Tim, Koen 65 vo, Gabriel Quimis Rivera en Wouter verschenen aan de start voor de 100 meter. Tim weet een zeer mooie 11,83 neer te zetten en komt dicht in de buurt van zijn PR. Een mooie start van de competitie voor de Kronos heren. Vervolgens verschenen de vrouwen aan de start van de 100 meter. Michelle was moker hard aan het flexen en wist met een tijd van 13,10 de punten binnen te harken. Ook Maartje en Samantha vlogen naar de finishlijn in zeer respectabele tijden.

Aan de start van de 400 meter verschenen Lars, Jelmer en Casper. Hierin werd ultieme vlotheid getoond en wist Casper zich als snelst naar de finishlijn te begeven, Jelmer volgde met 0,14 seconden en Lars wist zichzelf te verbeteren ten opzichte van zijn vorige 400 meter tijd op de competitie. Bij de vrouwen stond aan de start van de 400 meter tot ieders verbazing geen Merel Wevers, maar Marjolein. De tegenstanders waren dusdanig verward door deze strategische move dat Marjo ze heeft kapotgemaakt met een tijd van 58,91. Ook Dunya vond op de 400 meter steeds meer haar aansluiting bij de rest van het veld en laat zien dat haar overstap van sprinter naar loper een mooie toekomst heeft.

De volgende 400 meter werd ineens helemaal vol gezet met obstakels. Dit bleek geen enkel probleem te zijn voor Nart, totdat hij bij horde 8 ineens werd aangevallen door de horde. Dus onthoud kinderen, val de horde aan voordat de horde jou aanvalt. Ondanks de val na zijn horde wist hij weer op te staan en in een zeer nette 1,05 zijn 400 horden af te sluiten. Ook Stan heeft zijn functie als alleskunner waargemaakt door een mooie 1,07 te rennen. Bij de vrouwen stond Merel Wevers aan de start van de hordes en heeft hier zoals verwacht haar tegenstanders ver achter zich gelaten.

Ook op de 200 meter liet Tim zien dat hij het tempo in zich had zitten en pakte vele punten. Gabriel wist een persoonlijk record te pakken en daarmee nipt Daan voor te zijn voor team 2. Bij de vrouwen zoefde Merel Wevers naar de eerste plaats toe en zette Michelle nog even een persoonlijk record neer. Ook Maartje dook netjes onder de 30 seconden heen op de 200.

Op de 1500 meter verschenen Nart, Thijs en Casper aan de start. Door een 17 jarig jongetje als haas te gebruiken wisten ze alle drie een zeer nette tijd neer te zetten. Thijs wist ondanks de meest leipe eindsprint die ik ooit op een 1500 heb gezien van Nart, net een seconde sneller te eindigen. Ook Casper eindigde met een zeer mooie tijd en leverde veel punten op voor Team 2 deze dag.

Op de 3000 voor de vrouwen verschenen Anne, Gerber en Isis aan de start. Gerber vond het een rustgevend idee om even vanuit Enschede naar Gendringen te fietsen en had een zeer mooie warming up. Deze bleek na een meter of 800 wat intens en hier nam Isis de leiding van de groene trein over van Gerber. Isis wist mooi als eerste te finishen en pakte zeer veel punten.

Bij de Estafette's verschenen 4 teams aan de start. Vele Kronauten hebben 100 meter lang alles gegeven, 0 foute wissels en 4 geldige tijden. Dus zeker is dat er moker snelle groene treinen betrokken waren bij de complete situatie. Daarnaast hebben wij een boze sprinter van Argo een nieuw onderdeel zien introduceren na een foute wissel in zijn team. Eerst verraste hij ons met het estafettestokje werpen vlak na zijn finish. Na rustig zijn spikes uit te trekken liet hij zien dat ook spikewerpen een onderdeel kan zijn voor de geoefende meerkamper. Wellicht een mogelijkheid voor een ludiek onderdeel op een NSK?

Maar wacht eens, denk jij, de lezer die helemaal niet houdt van rennen. Waar zijn alle sprongen en worpen van de dag gebleven. Wees minimaal betreurd, de highlights zullen in het komend rubriek beschreven worden. Te beginnen bij de mannen:

Roy van Zijl en Thijs Roskamp hebben beide een kogel gestoten over de 11,50 meter. Zeer indrukwekkend. Daan en Ivo wisten beiden een kogel over de 7 meter te stoten. Ietsjes minder indrukwekkend. Roy wist nipt zijn titanenstrijd te winnen met Thijs, Ivo wist net zijn iets minder titanenstrijd te winnen van Daan. Uiteindlijk was de maatschappij de echte winnaar.

Bij het speerwerpen stonden Marnick en Roy aan de lijn om een speer mieters ver de lucht in te keilen. Marnick wist voor het eerst de 40 meter te breken en zette een persoonlijk record neer om de punten binnen te halen. Voor Team 2 stonden Kronos debutant Hugo en Rick klaar om speertjes de verte in te mieteren. Met een afstand van 41 meter wist Hugo een mooie afstand te behalen en zeer vele punten voor Kronos team 2.

Twan en Willem hebben polshoog gesprongen. Zeer mooie resultaten van beiden die dicht bij hun persoonlijke records wisten te springen. Bij het verspringen was er een verrassend resultaat. Nee natuurlijk niet, Roy heeft gewonnen. Ook Koen heeft met een sprong van 5 meter een mooi resultaat neergezet voor team 2.

Bij het hoogspringen stond Jelmer te popelen om zijn oude skills weer op te pakken, met een magistrale sprong van 1,70 wist hij een net aantal punten binnen te slepen voor Kronos. Koen bleek een zeer mooie aanwinst in het springteam van team 2 en haalde weer een mooi aantal punten binnen.

Ook de vrouwen hebben geschitterd op de meerkamp, bij het hinkstapspringen heeft Isabelle een mooi resultaat neergezet. Michelle sprong naar de eerste plek bij het hinkstapspringen, een persoonlijk record en een resultaat waar wij allen zeer trots op zijn. Zal het tripje naar Disneyland met Roy het geheim zijn achter deze resultaten? We kunnen alleen maar speculeren over de activiteiten die zich daar hebben afgespeeld. Bij het hoogspringen heeft Marjolein met 1,65 neer kunnen kijken op haar tegenstanders die zeker niet in de buurt kwamen van deze hoogte.

Renske en Merel hebben lopen shinen tijdens het speerwerpen. Beiden zetten hier een mooi resultaat neer. Anouck was door een blessure helaas verhinderd om actief mee te doen aan het werpen. Bij het kogelstoten wist Marjolein een mooie afstand neer te zetten om de punten te pakken. Ook Isabelle en Renske hebben hier een strijd voor de 8e plek gevoerd. Die met 30 centimeter werd gewonnen door Renske.

Al met al was het een mooi weekend voor de D.A.V. Kronos. Het vrouwenteam staat met afstand op nummer 1. Het herenteam moet in de volgende wedstrijd nog wat goedmaken door van een 10e plek naar de 8e plek te stevenen om te kunnen deelnemen in een pro/de.

Na deze dag waar veel sportprestaties zijn geleverd, ijsjes zijn gegeten en schoudertjes zijn verbrand, is de groene trein in de auto richting de McDonalds gestevend. Zoals de traditie voorschrijft.

We kijken uit naar de volgende wedstrijd en hopen op een dubbele promotie naar de 2e divisie.

Regenachtige FLAAT

| Ivo Stapel

"Oef hebben jullie het weerbericht al bekeken? Hoe groot is de kans dat de flaat door gaat?" Deze woorden krijgt de voorzitter van de prestigieuze FLAAT commissie binnen op zijn telefoon op vrijdag 20 mei rond een uur of 2 s'middags. Code Geel en oranje teisteren de zuid-en-oostflank van Nederland, onweersbuien en donderwolken drijven als eendjes op het water richting Enschede. Een spoedoverleg vind plaats, de consensus is duidelijk, niets is belangrijker dan het continueren van het meest prestigieuze atletiektoernooi ter wereld. Na verschillende schietgebedjes en regendansjes hebben de weergoden zich van hun gunstige kant laten zien en spleten ze de hemel open en maakte de donderwolken ruimte voor zonneschijn.

Langzaam druppelen de eerste deelnemers binnen en warmen speakers Stan en Lars zich op voor een speakersessie zo luid, dat de bejaarde bewoners van de Box er nog jaren over doorzeuren. Na een van de meest karige opwarmsessies ooit beschouwd op de mooie Utrack, kon het eerste evenement beginnen. De 4x100m relay achterwaarts. Na een aantal verwarrende proefstartjes, stonden de deelnemers klaar voor de start. Focus, snelheid en pure wilskracht werd gebundeld in de harten van onze deelnemers. Een oorverdovende stilte viel over het veld. Tot uit het niets een startklapper het startschot gaf. Onder luid gejuich en gebrul gingen de eerste deelnemers van start en merkten we dat een 100 meter achteruit toch nog in een relatief korte tijd afgelegd kan worden. Met een tijd van 1:28:89 kwam team V.A. Coq Junior als eerst over de finish. Een prachtige tijd voor een prachtig evenement.

Na de estafette begonnen verschillende technische onderdelen. Bij de 60 meter horden op een relatief nat tartan, liet Chiel zien dat Dunya niet de enige duikboot van de vereniging is. Na de tip te krijgen om eerder te springen voor een snellere tijd, dook hij onder een horde door het waterige tartan in. Naast deze mooie actie voerde Willem zijn team aan om als enige een tijd van onder de 10 seconden neer te zetten op de 60mH. Ook bij het discuswerpen schitterde Willem als een herodotische Olympiër. Na een prima standworp over de 27 meter en een ongeldige worp in het net, besloot hij zijn laatste discus dusdanig hard de kooi uit te smijten dat hij naast de discus, ook zichzelf uit de kooi op het gras mieterde. Marnick maakte zijn favorietenrol waar, en liet de vrijwilligers bij het discuswerpen graag een stukje rennen voor het opmeten van zijn discus. Bij het hoogspringen werd de hoogte van 1,80 behaald door een merendeel van de Kronauten. Dunya bewees maar weer eens een duikboot te zijn, door na een stabiele 1 meter te springen, toch onder de 1,20 heen te duiken. Met de 100 meter lieten de deelnemers even zien hoe hard zij zichzelf over de finishlijn konden pompen. Lars Willemsen mieterde zichzelf over de finish met een tijd van 12,23. Een tijd waar menig Kronaut jaloers op kan zijn.

Na de technische onderdelen zag je de gezichten van de deelnemers wit wegtrekken. De donderwolken verschenen boven de hoofden van de deelnemers van de eerste 800 meter serie. Toen de eerste serie van start ging begonnen een aantal deelnemers op relatief rap tempo en zakten daarna toch een tikje in. Thies kwam als eerste over de streep in de eerste serie met een nette tijd van 2,25. In de tweede serie ging Willem er wederom hard vandoor, maar werd in gehaald door Chiel die het de tijd van Thies verbrak met een mooie 2,20.

Toen de 800 meter ten einde was gekomen vond er een incident plaats. De oorzaak en essentie van het probleem is op te delen in twee incidenten waar door uren aan hard werk de scherpte en het oog voor detail verloren raakte aan verschillende organisatoren. Vanuit het secretariaat werd hard gewerkt om de uitslag te verwerken en werd een lijst opgesteld van deelnemers. Deze werd allereerst op inschrijfdatum gesorteerd, vervolgens benoemd bij naam, vervolgens het totaalaantal punten en afsluitend met de totale eindpositie. Vanuit de speakers werd hard gewerkt om de sfeer van de wachtende deelnemers er in te houden. Een tweevoud aan wedstrijden werd georganiseerd, een combinatiewedstrijd van een 400-Milka-400 en een 400-Tequila-400. Nadat deze wedstrijden op fenomenale wijze zijn beëindigd, heeft hier ook het scherpe oog van de speakers een deukje opgelopen. Toen het moment eenmaal daar was om de prijsuitreiking te doen heeft het noodlot om zich heen gegrepen. Waar het secretariaat de uitslagen rechts van het puntenaantal heeft beschreven, hebben de speakers de inschrijfvolgorde links van de teamnamen als rechtmatige uitslag beschouwd en doorgegeven. Dit heeft geleid tot de volgende nare omstandigheden:

 • Team 1 volgens inschrijfvolgorde, was Team 5 qua uitslagen
 • Team 2 volgens inschrijfvolgorde, was Team 1 qua uitslagen
 • Team 4 volgens inschrijfvolgorde, was Team 2 qua uitslagen
 • Team 5 volgens inschrijfvolgorde, was Team 4 qua uitslagen
 • Teams 3,6 en 7 hebben ondanks dat hun uitslag juist is doorgegeven een verkeerd beeld gekregen van de competitie.

Naast dit incident was dit een fantastisch moment, de 400 Tequila 400 werd gewonnen door onze voorzitter op voet gevolgd door de voorzitter van de Flaat, zo heb je altijd baas boven baas. Daan vond zijn shotje Tequila zo lekker, dat hij ook in het bos de grasjes en plantjes nog even wilde laten genieten van dit shotje, door alles er daar uit te gooien aan het eind van zijn wedstrijd. In het 2e klassement heeft Lars zijn titel behouden op de 400-milka-400, ook Vincent heeft hier een mooi resultaat neergezet.

Na de uitslag hebben wij het allergrootste adtje selfhype van huize AAA3 gezien. Dit was zeer mieters,vele klokjes en weizen zijn hierop gedronken. Initieel besloten de meeste deelnemers hun resultaten te vieren in de vestingbar. Maar gezien de situatie daar vrij lame was, keerden ze al gauw terug om de pitcheradt van Daniel te kunnen aanschouwen. Na een strakke tijd, net over de 10 minuten. Besloot Daniel ook zijn maaginhoud gedeeltelijk terug te storten in zijn pitcher. Willem was zo druk bezig met feest vieren dat hij was vergeten zijn blikje klok uit zijn tas te halen. Deze had zichzelf onfortuinlijk geopend wat leidde tot Willem die een spies trok in het midden van het sportcentrum.

Het was een mooi evenement, vele interesses in atletiek zijn ontdekt, vele klokjes zijn opgedronken en het was een mooi evenement. Voor de uitslagen is het mogelijk om te kijken op: Uitslagen FlAAT

We hopen iedereen volgend jaar terug te zien bij de 6e editie van de FLAAT

Zonnige Johan Knaap Games

| Marjolein Bolten

Geschreven door Fabienne Buijs

Op woensdagavond 11 mei vonden de Johan Knaap Games. Het zonnetje scheen en het FBK-stadion lag er mooi bij. De commissie haastte zich naar de baan, waar met de hulp van vele Kronauten het terrein werd opgebouwd. Alle startnummers werden klaargelegd, de startblokken in de baan gezet en de verspringbakken geharkt. Wedstrijdleider Johan Knaap leidt de juryvergadering en de tijgers op het secretariaat overleven de tsunami aan jurylijst-willende juryleden.

Iets na zes uur begon het allereerste onderdeel, de 400 meter horden. De atleten hebben zich op de baan verzameld en terwijl de zon nog schijnt, kondigt Henk de eerste start aan. Ivo Stapel start in de eerste serie, wat tevens zijn eerste 400 meter met kleren was. Maar ook met kleren aan laat hij zijn hordeskills zien en loopt hier naar de eerste plek van de mannen senioren toe. Na 300 meter hordes verstellen voor de tweede serie, kreeg de baanploeg te horen dat de baanindeling veranderd was. Dat leverde een 300 meter lange sprint met een korte pauze bij elke hordenrij op. Het volgende onderdeel op de baan was de steeplechase, met een spectaculaire waterbak en een klein beetje geklungel met wavelights, zijn hier dankzij Lars prachtige foto’s gemaakt. Veel Kronauten grepen hun kans om dit op de UTrack onmogelijke onderdeel te beoefenen. Twan, Koen, Fabian en Daan trotseerden zeven keer de waterbak om vervolgens allemaal in een mooie tijd te finishen.

Ondertussen zijn ook de technische onderdelen druk bezig. Bij het verspringen van de mannen zien we helaas geen Kronauten verschijnen. Zij hebben hun krachten gebundeld om de volledige clean sweep op het discuswerpen op te eisen. Thijs Roskamp, Marnick, Kaloyan en Roy vernederen de concurrentie en kleuren het spreekwoordelijke podium groen. Net naast het podium vinden we Ivo en Rick terug in de uitslagen die wederom hebben bewezen goede stappen gemaakt te hebben. De 37,24 meter van Thijs was tevens genoeg om het wedstrijdrecord te verbreken. Gefeliciteerd!

Om de niet al te druk bezette mannen verspringlijst iets op te vullen, is er hinkstapsprong voor de masters aan het programma toegevoegd, zodat zij zich kunnen inschrijven voor het NK. Aan dezelfde kant van de baan zijn vrouwen bezig met kogelstoten, hier komt Michelle wel erg dicht bij de elf meter. Ook Renske, Meta en Merel Wevers zetten een mooie afstand neer. Tien minuten na de start van het kogelstoten, gaat het hoogspringen voor de vrouwen van start. Hier komen Marjolein en Myrthe in actie, zij vliegen beide net niet over hun PR heen.

Dan is het tijd voor het drukstbezochte onderdeel van de JKG, de 100 meter. Met 7 series zien we hier verschillende Kronauten terug: Myrthe, Meta, Ivo, Rick en Fabian snellen zich over deze korte afstand naar de finish. Ook bij de 800 meter worden onder aangename omstandigheden snelle tijden gelopen. In serie 1 zijn we getuige van een limietpoging voor het EK U18, met minder dan een seconde is deze net niet gehaald. Met behulp van de wavelights, die vandaag voor het eerst in actie komen, lopen Jelmer, Marjolein en Michelle een nieuw persoonlijk record. Ook Merel Lasschuijt loopt sneller dan haar opgegeven tijd.

Bij het polsstokhoogspringen zien tijdens deze twee loopnummers de oudste deelnemer in actie, met een hoogte van 2,40 heeft deze 81-jarige man een mooie prestatie neergezet. De volgende ronde technische onderdelen begint iets na acht uur. Het hoogspringen van de mannen wordt met 1,65 gewonnen door Roy, Koen volgt daar direct achter. Het kogelstoten bij de mannen wordt met gemak gewonnen door Kaloyan. Ook Fabian, Ivo en Rick stoten deze 7,26 kg zware bal een heel eind de bak in.

Het verspringen bij de vrouwen was zeer druk bezocht. Gelukkig waren er genoeg Kronauten die hun reeds gehaalde jurydiploma in wilden zetten. Met een afstand van 5,31 wordt dit onderdeel gewonnen door Carlijn ter Laak van AC TION. Bij het discuswerpen zien we Meta en Renske terug, zij laten de discus met een afstand van respectievelijk 33,63 en 28,13 meter achter ver in de sector. Ook staat er een opvallende naam in deze lijst: Karlien Sleper. Om zich voor te bereiden op de JKG gleed ze nog in haar monobob over de olympische baan in Peking, dit resulteerde in een overwinning op het discuswerpen.

Ondertussen zijn de wavelights ingesteld en hebben de 5000 meter lopers zich verzameld bij de startlijn. Dunya, Renee en Thies laten het publiek zien hoe er met wavelights wordt gewerkt en lopen allen een nette vijf (of was het in sommige gevallen toch 4,6) kilometer. De zon is onder en de lampen staan aan, maar de wedstrijd is nog niet voorbij! Met zeven teams, waarvan iets minder dan de helft van Kronos, kan de Zweedse estafette van start gaan. Ook hierbij staan de wavelights aan, maar of de lopers dat echt doorhebben is wat anders. De Zweedse estafette wordt gewonnen door Team Thomas van MPM, gevolgd door de Ikea Tijghers van Kronos. Op plek drie vinden we Jelmer en de zwaargewichten, gevolgd door het derde Kronos team: MeMaMiMy. Plek vijf tot en met acht worden bezet door teams van MPM.

Al met al kunnen we terugkijken op een mooie avondwedstrijd met heerlijk weer. Nadat alle onderdelen zijn afgelopen, wordt het volume van de muziek verhoogd en is de baan binnen no time opgeruimd. Een klein akkefietje met boter verder en de baan wordt weer stil achtergelaten. Vanuit de commissie willen we graag alle deelnemers, vrijwilligers, juryleden en supporters bedanken, zonder jullie was dit niet mogelijk geweest. Tot volgend jaar!

Kronos wint de 50e Batavierenrace!

| Roy van Zijl

50 Kronauten versus 175 kilometer hardlopen tijdens de 50e Batavierenrace, aan de titel van dit verhaal kan je wel raden wie deze strijd overwinnend afsloot. Wie een overwinning voor Kronos team 1 had voorspeld voorafgaand aan de Bata, had ik (en met mij vele anderen) voor gek verklaard. Ook team 2 deed het uitermate goed, ondanks dat zij net hun doel van top 50 misten (onder andere door een zeer discutabele tijdstraf), waardoor heel Kronos terug kan kijken op een prachtige jubileumeditie van de Batavierenrace.

Al vroeg op de vrijdag was de commissie druk bezig met het ophalen van busjes, boodschappen en vermiste hulptroepen die zouden helpen met koken maar ondertussen spelletjes pesten aan het doen waren met onze Amsterdamse vrienden van Aquila. Na een goed-vullende pastamaaltijd vertrokken de twee nachtploegen naar Nijmegen in de door Kronos-stickers opgepimpte busjes terwijl de overige Kronauten nog even wat nachtrust gingen verstoren bij de andere aanwezige SAV's alvorens wat korte uurtjes slaap te pakken.

Lars en Gijs mochten het spits afbijten voor het 1e en 2e team respectievelijk. Lars zette de toon voor het 1e team door direct als 8e te finishen, ondanks een [volgens hemzelf 'zware'] blessure opgelopen tijdens het beachvolleyballen die middag. Gijs had speciaal voor deze gelegenheid zijn Kronosgroen (of waren die Bata-shirts nu rood) weer uit de kast getrokken en zette een keurige tijd neer.

De nachtploegen mochten zich daarna een weg door het duister banen. En dat vinden van die goede weg bleek nog wel een uitdaging, met borden die de verkeerde kant op stonden en bijzondere afdalingen richting de Rijn alvorens een ellenlange beklimming om diezelfde rivier over te steken. Na een nachtje navigeren met alleen een hoofdlampje vond team 1 (na mooie etappes van Casper H, Jasper G, Dunya, Thijs v A, Rogier, Loek, Fabienne en Merel L) zicht terug op een prachtige 4e plaats in het algemene klassement. Fabian, Ivo, Rick, Willem, Koen, Thijs R, Ella en Jelmer mochten zich voor team 2 een weg door de nacht banen alvorens zij de top 100 van het klassement binnenslopen.

Terwijl de nachtploegen zich een weg door de Achterhoek baanden stonden de ochtendploegen al zeer vroeg te trappelen om hun deel van deze estafette te volbrengen. Direct na de herstart in Ulft werd al duidelijk dat zij wel waren vergeten te ontbijten, want de andere teams werden opgevreten alsof ze niet bestonden. Team 1 snelde dankzij Yorick, Carina, Samantha en Gerber naar een 1e plek in het algemene klassement, waarna Nart, Twan, Freek en Basile deze positie alleen maar verstevigden. Voor team 2 mochten Daniel, Anna, Suze, Anouk, Matthijs, Fabian A, Tim en Gabriel de eer hoog houden. Zij sleepten het team naar een mooie 60e plaats in de tussenstand.

Daarna was het tijd voor de enigszins uitgeslapen middagploegen om hun weg naar Barchem in te zetten en de Bata binnen te halen in Enschede. Team 1 had een voorsprong van 7 minuten te verdedigen ten opzichte van onze Britse concurrenten, iets dat de spanning goed voelbaar maakte voor de inmiddels teruggekeerde andere ploegen (of wakker geworden, in het geval van de meesten van hen). Vincent, Thijs V, Michelle, Marnick, Steef en Isis deden precies wat van hen gevraagd werd en liepen zelfs nog verder uit in het algemeen klassement. Hierdoor hadden de slotlopers, Stan en Anne, een veilige marge van 18 minuten op de naaste concurrentie voorafgaand aan hun etappe. Voor team 2 kwamen Jurgen, Sander, Pytrix, Twan B, Jorge en Marjolein in actie in de middag. En ware het niet voor een zeer discutabele wisselstraf, dan hadden zij makkelijk de top 50 ingekomen. Helaas mocht dit niet zo zijn en vond team 2 zich terug op een 62e plaats.

Een grote groep Kronauten had zich inmiddels verzameld op de eigen UTrack om de slotlopers binnen te schreeuwen. Er werden al leuzen uitgeprobeerd ("It's coming home!") en plannen voor rellen die je normaliter alleen in het voetbal ziet gemaakt (volgend jaar ook van die fancy rookfakkels svp). Na een uitgestelde start was het tijd dat de hartslag toch echt even goed omhoog ging. Stopwatches werden bij de hand gehouden om de mogelijke verliezen in de gaten te houden en de nodige anti-stress-Klokjes werden vast naar binnen gewerkt om de zorgen wat te verminderen. Maar niets van dat alles was nodig aangezien Anne een sublieme slotetappe liep, ondanks de grote druk die zij voelde, en bijna 6 minuten pakte op de directe concurrentie met een schitterende tijd. En dat nog met het showen van de Kronos vlag, iets dat door het aanwezige publiek werd afgeraden, aangezien er gewoon een goede tijd moest komen. Maar dat bleek uiteindelijk helemaal niet nodig door deze mooie prestatie. Hierdoor kon er rustig een feestje worden gebouwd langs de kant. Dit feestje werd extra versterkt door de binnenkomst van Maartje met Kegel, die ook een supertijd neerzette.

Een luid gejuich ging op toen Stan zijn groene haardos als een van de eerste mannelijke lopers verscheen op de baan. Met een prachtige eindsprint, die hij zelf iets te vroeg ingezet vond, bevestigde hij de overwinning voor Kronos team 1 op de 50e Batavierenrace. Een unieke en prachtige prestatie die we hopelijk nog eens mogen herhalen. Ook Daan liep een mooie slotetappe, al deed hij bijna wat twee van zijn voorgangers ook deden (looking at you Roy en Thijs R); enigszins over je nek gaan bij de finish. Maar de pijn voelde de Kronauten al lang niet meer door de euforie die er was gekomen door het prachtige resultaat. Een 1e plek voor team 1, en een 61e plek voor team 2!

De avond werd ingeluid met een lekkere BBQ (of een goede Zuid-Afrikaanse Braai, aldus Daniel) bij Anne thuis, waarin de meest unieke Hamburgers gecreëerd en de verschillende soorten gegrilde groenten smakelijk verorberd werden. Om 23 uur precies (ofja met een tien minuten speling) was het dan tijd voor het grote moment; de prijsuitreiking in de goedgevulde Bata-tent. Een aantal Kronauten moesten nog even plankgas en sprintend vanuit het verre Raalte komen om dit moment niet te missen, maar ook zij hebben dit gered (mogelijke boetes kunnen vast wel naar Tim, Michelle). Na een tijdlang wachten in de coulissen was het dan eindelijk tijd om de bokaal in handen te krijgen en het applaus in ontvangst te nemen. Kronos bevond zich in grote getalen op het grootste podium dat menigeen gezien heeft, een prachtig aangezicht en voor iedereen een onvergetelijke ervaring.

Al met al kunnen we terugkijken op een van de hoogtepunten uit het bestaan van de vereniging en we kunnen niets anders doen dan nagenieten en iedereen die heeft gelopen, georganiseerd (super gedaan commissie), aangemoedigd of op andere manieren heeft bijgedragen te bedanken voor hun inzet. Samen kun je prachtige prestaties neerzetten en dat is hier overduidelijk bevestigd! Uiteraard hopen we dit volgend jaar te herhalen, we're running it back!

Steady competitie resultaten na een nacht feesten!

| Marjolein Bolten

Nog nagenietend van de Batavierenrace en feest stonden om 10 uur s’ochtends de eerste atleten alweer op de atletiekbaan in Hengelo voor de eerste competitiewedstrijd van het jaar. Dit jaar was Kronos aanwezig met 2 mannen en 2 vrouwen teams en een totaal van 35 enthousiaste Kronauten.

Om 11:15 mochten Roy en Fabian aftrappen met de hoge hordes op de 110 meter horden, en Fabian had er zoveel zin in dat die zelfs op zijn loopschoenen liep. Beide hebben mooie punten verdiend voor hun team. Om 11:30 trapten Renske en Isabelle het discuswerpen af voor de vrouwenteams, en ondanks alle blessures toch een mooie hoge 25 meter voor Renske. Michelle en Marjolein liepen een nek aan nek race op de hordes die gewonnen werd door Michelle die maar liefst 1.2 seconden van haar pr af liep!

Het volgende looponderdelen was de 800 meter voor Dunya, Gerber, Nart en Vincent, die alle vier na de Batavierenrace al veel kilometers in de benen hadden maar alsnog netjes de punten binnen sprokkelden! Het kortere sprintwerk werd uitgevoerd door Daan, Gabriel, Tim, Samantha, Annabel, Maartje en Michelle die allemaal netjes liepen en waar Samantha helaas uitviel in de laatste meters.

Ondertussen was het weer tijd voor wat werp onderdelen met discus voor Thijs en Rick en kogel voor Marjolein, met een goede seizoensopener van 34 meter voor Thijs, waar nog veel ruimte in zit voor meer!

Op de 400 meter liep Stan erg snel voor team 2 en had Lars het na zijn snelle Bata etappe en al het organisatie werk toch wel zwaar op de 400. Samantha kon niet meer van start op de 400 meter maar Dunya dribbelde netjes binnen voor punten en Merel stampte ook hard door voor de winst en punten in team 1.

Terwijl Roy naar een nieuw PR sprong met hinkstap, Fabian toch wel moeite had met het vinden van de balk, sprong Myrthe een nieuw studenten pr hoog, en evenaarde Michelle haar 1.60 niveau van vorig seizoen. Kaloyan wierp de 7.25 kilo kogel over de 12 meter en Merel wierp een constante 26 meter bij het discuswerpen.

Ondertussen liepen de mannen, Jelmer, Twan en Vincent ook nog even een nette 5000 meter op de baan! Bij de volgende ronde springonderdelen, sprong Koen een steady 1.65, en dat na al zijn looptrainingen, en loper Stan sprong ook een mooie 1.60 na 1 training. Bij het verspringen kwam Maartje tot een net geen 4 meter en Marjolein tot 5.10.

Bij de mannen 200 meter, vonden op het laatste moment nog wat verschuivingen plaatst door een enkel blessure van Roy en liep Tim spontaan nog een snelle 200 meter. Ook Gabriel en Daan liepen een 200 en voelden het laatste stuk de Bata etappe toch ook wel. Bij de vrouwen wist Merel de winst op de 200 meter te pakken en liep Maartje ook een mooie tijd na een paar weken ziek geweest te zijn.

Ergens op deze dag wist Marnick ook nog een mooie 35 meter te werpen met het discuswerpen en wierp Ivo voor het eerst over de 20 meter! Het laatste onderdeel voor de estafettes was de 3000 voor de vrouwen met Gerber, Dunya en Anne die alle drie na al het lopen van dit weekend nog steeds heel netjes liepen!

Alle drie de estafette teams kwamen ook netjes over de finish zonder foute wissels en zo waren de laatste punten ook veilig gesteld. Aan het eind van deze dag staat het Kronos 1 vrouwen team netjes op een tweede plaats landelijk en het Kronos 1 mannen team moet met een 11de plek nog even goed hun best doen voor de promotie/ degradatie wedstrijd.

Op naar de volgende competitie wedstrijd op 22 mei in Gendringen!